Víza na Nový Zéland

Vytisknout

Druhy víz na Novém Zélandu


Vše záleží, za jakým účelem cestujete na Nový Zéland:

1.  Turista

Maximálně na 1 rok. Při příjezdu se musíte prokázat cestovním plánem a částkou NZD $1000 na měsíc (výpisem v Kč nebo hotovostí ve světové měně), a stejně je tomu při prodlužování povolení. Bezvízový styk: Od ledna 2003 platí pro české občany cestující na Nový Zéland bezvízový styk (co se týká slovenských občanů, bezvízový styk platí od 1. dubna 2005). Ten platí pro pobyt nepřesahující dobu 3 měsíců za účelem turistiky nebo studia. Pokud tedy cestujete na delší dobu nebo z jiného důvodu, měli byste si o vízum zažádat na ambasádě v Londýně nebo prostřednictvím některé cestovní kanceláře v ČR.

2. Student

Pokud si zaplatíte studium a pobyt.

3. Krátkodobá práce

Working Holiday vízum: platí jen pro občany České republiky a umožňuje jim zůstat na Novém Zélandu 1 rok a pracovat, ale maximálně 3 měsíce u jednoho zaměstnavatele. Každý rok se vydá cca 1200 těchto víz. Podrobnosti naleznete v článku práce na Novém Zélandu.

4. Na pracovní vízum

Pro našince prakticky nemožné získat, vzhledem k výše uvedené neochotě NZ zaměstnavatelů dát práci člověku, kterého nevidí na vlastní oči. Výjimkou jsou jen velké firmy, které mají pobočky po celém světě a můžou tudíž svým zaměstnancům vyřídit výměnný pobyt (např. firmy Nokia, Telecom, Microsoft apod.). Ale i tak se můžeme pokusit vám nabídku na práci sehnat, protože např. v některých regionech je totiž takový nedostatek kvalifikovaných pracovníků v určitých oborech, že některé firmy a instituce jsou úplně zoufalé.

5. Jako rezident

Se všemi právy a povinnostmi novozélandského občana. Po 3 letech pobytu na Novém Zélandu máte nárok požádat o novozélandské občanství a pas. S novozélandským pasem je možné žít a pracovat v Austrálii.

Professional Joomla Templates - 888 Poker Review